Nadacia AK blog UA

Прем'єр-міністр помітив іноземних медиків та волонтерів. Випадковість?

Після першого загального кола тестування прем'єр-міністр Ігор Матович помітив Карлі з Техасу, волонтера Надію з Москви, Уляну зі Львова чи навіть Олену з Харкова. Випадковість?

Він подякував їм у своєму профілі на Facebook, що було дійсно дуже мило та щиро, і, як він сказав, так і мало бути. Чи це зміною, збігом чи його типовим маркетингом?

По всій країні були іноземні медичні працівники та волонтери, які допомагали в тестуванні, і не мало значення, чи згодні вони, чи не згодні з цим тестуванням населення. Деякі з них хотіли допомогти підтримати словацьких медичних працівників, у яких, і без тестування у вихідні дні, багато турбот. Вони мали чудовий досвід, і я не раз чув, що їм дуже сподобалося працювати волонтерами в компанії чудових людей, відданих своїй професії.

Лікарні, медичні та інші асоціації медиків давно попереджають про нестачу медичного персоналу, що тільки посилюється у ці важкі часи. Іноземні медики – одне з вирішень проблеми, але це рішення вважається табу у нашій державі. Я писала про іноземних медиків ще до корони і продовжую це робити під час пандемії. Коли мене запитують про покращення ситуації, я відповідаю, що, на жаль, все стало важче. Іноземні медики невидимі нашій країні.

Чому так?

Дії ЄС щодо визнання професійних кваліфікацій

Проблема полягає в тому, що в 2016 році в Словаччині набула чинності поправка до Європейської директиви 2005/36/EC, і, незважаючи на те, що вже існувала нестача медичного персоналу, ми ввели директиву з верхньою межею суворості, не підготувавши практичні механізми навчання та сфери діяльності. Ця зміна була введена в нашу правову систему, зокрема законом № 422/2015 Сб. про визнання доказів освіти та професійної кваліфікації, та застосовується, зокрема, до визнання документів, виданих відповідно до законодавства держави-члена чи третьої країни. Наразі Європейська комісія подала позов проти Словацької Республіки до Суду ЄС у зв'язку з недотриманням законодавства ЄС. Комісія реєструє недотримання з боку Словаччини щодо установи (компенсаційні заходи за суттєві відмінності у підготовці громадян ЄС), тимчасового надання послуг (проблеми у наданні послуг для фахівців з держав-членів, які не регулюють професію), координації мінімальних вимог до підготовки та сфери діяльності , що стосується, зокрема, архітекторів, ветеринарів, лікарів, медсестер, стоматологів, акушерок та фармацевтів. Тому ми ставимося до іноземних лікарів з ЄС так само, як до професіоналів з країн, які не входять до ЄС, але не дозволяємо їм працювати на нашій території, тому що раптом ми дозволимо їм зробити щось, що, не дай Боже, ускладнить нашу життя. Ми не сприймаємо це як допомогу.

Прибуття лікарів з країн ЄС, які не входять до ЄС.

На жаль, ми не можемо очікувати, що лікарі та медичні працівники із Західної Європи почнуть масово приїжджати до Словаччини. Хоча це може статися. Теоретично. Я знаю одного лікаря з Італії, який має словацьку дружину, і він переїхав сюди заради неї. Не через роботу, а через неї. Як випускник медичного факультету в ЄС, він повинен мати автоматичне визнання своєї освіти, але він також зіткнувся з перешкодою у вигляді бюрократичної системи. Але це крапля в морі порівняно з лікарями з країн, які не входять до ЄС, які мають інший тип визнання кваліфікації, так само як і у медсестер. Словаччина шукає анестезіологів та педіатрів, але правда в тому, що ми не можемо отримати їх тут з-за меж ЄС, навіть якби дуже хотіли.

Давайте поставимо собі такі питання

• Чому ми не скасували лихварську плату за іспити (від €665 до €1 064) плюс додаткові €100 за визнання освіти, коли нам нібито потрібні лікарі?
  • Чому ми скасували всі іспити для іноземних медсестер у 2020 році, коли ми знаємо, що нам не вистачає 15 000 людей. Ми так не хочемо, щоб вони приїжджали до нас?
  • Чому ми не маємо навчання для іноземних медсестер, але у нас багато штучних бар'єрів для них?

Прем'єр-міністр Словацької Республіки Ігор Матович звернув увагу на іноземних медиків та добровольців на тестуванні, і, оскільки я оптимістка, мені хочеться вірити, що лід повільно, але вірно починає танути і що ситуація лише покращуватиметься. Що ще нам залишається робити, крім сподіватися на краще. Зрештою, гірше вже не може бути.

Актуальні статті Олени Куротової також доступні на сайті dennikn.sk